Tuesday, July 31, 2012

bila saya banyak kerja dan saya malas nak buat kerja

assalamualaikum..
mak ai...tajuk post macam nak nak buat karangan UPSR je kan..hahaha...kije aku tak delah banyak mane pun..aku dah siap2 buat rph untuk ngajar esok semalam dah aku buat *korang faham tak ape aku cakap nih, ayat terbelit*hehehe...skang aku ngah tunggu roh rajin sampai..aku nak buat ABM je lagik...skang kan zaman teknologi *bapak r ayat, macam dalam iklan tb je kan*hahaha..so tak yah nak kecah sangat lah buat ABM kan..TEKNOLOGI KAN ADE..hehehe..manfaatkan lah......

hurm...dalam bilik guru tadi pun aku selamba yaya je bukak utube tengok orang buat biskut....boley plak kan..sedarlah diri tuh sikit, awk 2 guru pelatih je..kan elok kalo buat2 rajin..misti cikgu laen impressssssssss tengok kan..hahahaha....aku tak payah buat rajin..aku memang RAJIN..hahahah...

wey...macam tak de motip je kan aku update belog nih....hahahaha..memang takde motip...

Photo: Face Tinks
hahaha...macam budak sekolah je kan maen edit2 gambar guna bende nih...wey korang..macam nie lah baru REMAJA kan..hahaha....*aku rasa macam nak lempang muka aku sendri*

ok..bai..aku nak buat kije...poyos giler mamat sebelah aku nih!

Monday, July 30, 2012

di setiap gambar ada lagu

Assalamualaikum..
hai...tiap2 malam sepanjang 8 minggu nie sama jelah rutin hidup aku..huhu...buat rph..hahaha...tadi godek2 lappy..jupe gambar lame2 lu..tyme stadi kat matrix lu..huhu..rindu ngan korang..terutamanya...mira, fatiha, sheila and sheida *hihi,,sheida da kawen dah..heheh*..


sheila, mira and fatiha *rindu*

kak meen *dah kaya jual herbalife*hehe

hehe..xperiment ape ntah..haha

mei leng yang bijak comel dan rajin


uat xperiment fizik..tajuk ape ntah..

makan malam DMK

puan sheida =)

cik mira

putri vina *aku rasa nak muntah hijau je tyme type bende nie*haha

zura and mei leng..dieorang nih memang rajin..

lin =)

mira yang sangat tekun belajar *hahahahahhahahah*

fatiha =)

tyme amek gambar praktikum  =)

kak faira *tak lame lagik jadik dr*hehe

kak mira and kak fifi..*sape kenal dieorang tolong bagi fb dieorang kat sy ea*

tyme nie ade program ape ntah..tak ingat..tapi solat kat dataran lah..seb baek tak hujan..



gambar kelas..


after kelas..hehe

makan2

maaflah..kualiti gambar kurang memuaskan..hehehe..ini gambar tyme aku stadi kat matrik negeri sembila lu...KMNS 07/08..er aku kelas ape ea dulu..F5P4 k??hehe..*boley plak lupe kelas ape kan*

ok..bai..aku nak sambung buat rph...hehe..bukan nak sambung..tapi baru nak buat...pukul bape ntah aku nak tido pasnie tak taulah..huhu








tq cik lyssa faizureen !

Assalamualaikum...
Hai..sebenarnye kan..lame dah aku nak tulis pasal bende nie..hehe...aku tak sangka blogger yang follower die ribu riban nak singgah belog aku..macam cik lyssa faizureen nih..hehe...

die tinggal jejak kat belog aku..haha



dalam hati ada taman

Assalamualaikum..
hari isnin sudah..hehe..30 july..sebenarnya skang aku tengah buat rph....aku tak tau lah bende 2 betol ke tidak..tapi aku print jelah..hahaha..tak kesahlah...tapi aku tak sabar nak ngajar esok..hehe..masa aku last sekali 1230-1330..hehehe..

Semalam baru je ase meriah sikit...ari nie dah sunyi balik dah..hurm..sob2..huhu...aku ngan kak jus je tinggal kat sini..huhu..tengah2 buat kije..tetibe mood nak update belog datang...hampeh je kan..bulan puasa nie..kan elok kalo malam2 uat solat tahajud ke, ngaji quran ke...korang tak payah nak jadik macam aku..baek korang pergi beramal ibadat malam2..tak payah nak sibok2 update belog..

yeyet,,,kije aku dah siap dah...haha..bila kerja aku dah siap..ganjaran die ialah.........update belog dan pastu TIDOOOOO....

pic nie aku amek kat satu belog 2..lupe plak nak copy link die..maaf iye..hehe..
-cheesecakecintahoneystarz-xoxo

Sunday, July 29, 2012

review : cerekarama-maafkan aku VS mihrab cinta

Assalamualaikum..hai..hari ini hari ke 8 kita puasa kan..hehe..aku bukak puasa ngan en.honeystarz aku...hehe....aku bukan nak citer pasal hujung minggu aku ok..malas nak citer..sebab best sangat..kang ade plak yang jeles...hahahhaha...

Balik jenjalan tadi sampai rumah pkul 10 lebey..so ape lagik..malam sabtu layan cerekarama lah kenn....aku kemaen lagik nak balik rumah cepat2..sebab nak tengok tb...upe2 nye cite 2 SEJIBIK macam mihrab cinta..hurm...sebab aku tak tengok dari awal kan..mungkin awal2 2 dah cakap kot..citer 2 memang amek storyline mihrab cinta kot...hurm....ntahlah..aku pun malas nak komen..haha..kalo malas nak komen tak yah lah uat entri macam nie kan..hahaha..saje je nak mintak lempang...tapi aku suka lah kalo nora danish pakai tudung..gila comel....

Pelakons MAAFKAN AKU :
  1. Syazwan Zulkiply
  2. Zahiril Adzim
  3. Datuk Rahim Razali
  4. Nora Danish
  5. Maisara Syahirat
hurm..sinopsis die korang carik lah sendiri..kalo korang dah tengok mihrab cinta....macam 2 lah citer die..ke aku sorang yang pasan cite nie macam mihrab cinta....

Berkas:Poster film Dalam Mihrab Cinta.jpg

sumber : SINI

Thursday, July 26, 2012

riang ria raya dulu-dulu



Assalamualaikum..
hai...hari nie hari keempat aku praktikum..and hari keenam kita puasa kan..hehe......hari nie aku tak de kelas...aku hanya sit-in kelas tahun 3 Merah je...seronok =)...hehe..nak tengok gambar aku ngajar??hehe..nanti2lah..hehee...

aku sebenarnya nak citer pasal rancangan masak2 time raya dulu2..hehe...tak lah dulu sangat..hehe..tahun 2004 lu..time 2 aku baru form 3..haha....ceteke skang umo kt bpe??hehehe...

aku rasa kemeriahan raya 2 hadir bile tengok rancangan masak2 kat tb....bagi aku lah...korang aku tak tau..misalnya macam rancangan masak2 kat bawah nielah..ada Jaafar Onn gitew...meriah gitew..hahaha...





Wednesday, July 25, 2012

review : cik paris diva kampung

Assalamualaikum..
hai..hari nie hari ketiga aku praktikUM...kejap je kan...hurm...aku tak penah lagi upld pic murid2 aku kat sini..hehe..nanti2lah..lame lagi kat sini..2 bulan kot..kalo umo panjang..banyak lagi masa nak amek gambar..hehe...1330 tadi aku habis kelas...so aku terus balik rumah..hehe..aku duk depan blok pentadbiran je..boley je kalo nak lompat masuk bilik guru dari kuarters tempat aku tinggal ini..heheh...*tipu je k*

hari ini aku ngajar satu kelas je..tahun 4 merah..hehe..boley lah..heheh...hurm..tak banyak sangat pasal praktikum yang aku nak citer..hehehehe...sebenarnya aku nak citer pasal citer yang aku tengok after kelas tadi...heheh...aku tengok citer CIK PARIS DIVA KAMPUNG...hehehehe...

Sinopsis:

Citer nie pasal sorang pompuan nie yang frust kene putus dengan tunang die..so die amek keputusan untuk pergi ke kampung Maryam kat mersing...so kat sini lah kisah bermula..hehe..aku suka LJ dalam citer nie..die gedik2..haha..part paling bongok sekali aku ase..die boley plak cakap yang mersing 2 kat pahang..btw, nama die dalam citer nie Zulaikha...hehe..macam tak sesuai je orang name zulaikha gedik2 kan..hehe..and kat kampung die jumpe sorang mamat nie..name die Pian..hehe..comel jugak lah walaupun macam serabai sikit...hehe...die crush ngan pian..pian pun same jugak..hahaha...ending citer die cane??hehe..mane leh gitau..hahaha....tapi enjoy lah tengok citer die..walaupun pada awal2 citer si zulaikha 2 gedik nak mampos..heheh...tapi tetap comel...aku suka =)..hehehehhee

the pelakons *oh my english*

  1. Liyana Jasmay
  2. Izzue Islam *aku rasa die comel* hahahaha
  3. Elfira Loy
and pelakons laen 2 korang carik lah sendiri...dieorang belakon kat mersing...cantik kot...suka tgk pemandangan kampung 2...bagi aku lah kan..definisi kampung itu ialah ada pantai, laut dan pokok kelapa..maka lengkaplah ia menjadi sebuah kampung..btw kampung saya pun best jugak...tak percaye???ok..x pe...leh tangok kat SINI..HEHEHE..

sape-sape nak tengok citer nie...leh tengok kat SINI

ok..sekian sahaja update untuk hari ketiga saya berpraktikum di SK NANGA MACHAN KENOWIT, SARAWAK =)




wordless wednesday

Assalamualaikum..
layan jelah pic nie..ramai ngah kecoh pasal logo nie kan..

sumber : SINI

Tuesday, July 24, 2012

Iklan Government Transformation Programme yang COMEL


Assalamualaikum..
Hari ini hari kedua aku kat sekolah..baru dapat jadual..macam jadual waktu mengajar...hihi..sama je macam jadual aku praktikum 1st lu..cuma kene tambah ngajar pj je..hehe..aku dapat kelas 4B..ok lah...btw, time aku cari bahan untuk asement ekonomi tadi..aku gi youtube *menyempat jugak kan*hahaha...aku selalau tengok kat tb iklan GTP nie..walaupun panjang sikit dari iklan laen..tapi best....

ok..ini soalan asement aku ;

Malaysia sedang menuju ke arah pembangunan serta pertumbuhan ekonomi yang pesat untuk mencapai Wawasan 2020.  Justeru melalui Program-program Transformasi Ekonomi Malaysia akan menjadi sebuah Negara Berpendapatan Tinggi ataupun "High Income Country".  Berdasarkan kenyataan-kenyataan di atas :

  1. Buat satu analisis tentang sektor-sektor ekonomi yang menyumbang kepada pertumbuhan dan pembangunan ekonomi di Malaysia.
  2. Bincangkan bagaimanakah Program Transformasi Ekonomi di Malaysia dapat membasmi kemiskinan serta melonjak negara sebagai Negara Berpendapatan Tinggi.
Korang tengoklah iklan kat atas tu..comel kan..aku suka iklan dieorang nie..walaupu  panjang sikit dari iklan laen..tapi seronok tengok...


Monday, July 23, 2012

1 Litre of Tears

Assalamualaikum..
hari ini aku gila nak update belog je..taktau nape...hurm..eyh, korang ingat lagi tak citer 1 Litre of Tears...citer lame nie..tapi aku tetibe teringat..btw, pada asalnya aku nak buat asement ekonomi...tapi rileks lu..hahaha...aku janji..siap update belog aku buat kije...JANJI....aku kalo jiwa aku tak bape nak tenteram..aku suka menulis...tapi lagi baek sebenarnya kalau baca quran ke or buat bape aktiviti yang lebey berfaedahlah tyme bulan pose nie.....daripada sibok nak update belog..macamlah orang nak baca...lantak lah..korang baca ke tak..tapi aku nak menulis jugak...ini adalah aktiviti memanaskan otak sebelum membuat kerja yang lebih berat..hahaha..

Citer nie betul tau....tak tipu.. 1 litre of tears nie menceritakan kisah hidup aya yang berusia 15 tahun dalam meneruskan sisa hidup die selepas di sahkan menghidap penyakit spinocerebellar ataxia..mula2 aya nie sorang pelajar yang aktif..then mama die pasan yang sumthing wrong ngan anak die....upe2nya aya ada penyakit..bermula lah kehidupan baru aya..sikit demi sikit keadaan fizikal die semakin lemah...paling kesian die ditinggalkan oleh cinta pertama die Yuji..then datang pulak si Haruto..die pun suka kat aya jugak...tapi malangnya papa si haruto tak suka hubungan die dengan aya..papa haruto doktor kat tempat aya berubat 2..

Ada satu citer melayu yang jalan cerita lebey kurang je dengan cita nie..dulu pernah maen kat TV3 HANI hurm...aku tak tau lah macam mana agaknya kalo benda nie jadi kat diri kita kan...tapi aku yakin setiap apa yang berlaku itu ada hikmahnya..layan lah lagu citer nie..


Segmen ayu : Saya Blogger Dari........

Assalamualaikum...ari nie den cuti..so den tak puase lah yo...hehe..den nak jawab tag dari Murni...hehe..die tag aku kat Segmen Ayu : Saya Blogger Dari ... Sarawak ..hehe..sape lagi nak join???boleh klik kat pic bawah nie


aku nak tag Cikgu Jusniza

simpan dalam hati sampai mati

Assalamualaikum..
ada perkara yang kamu perlu simpan dalam hati sampai mati..

gambar di ambil di SINI

praktikum fasa 2 : PENYATAAN PROFESIONAL

Assalamualaikum..
aku akan menggunakan kata ganti diri SAYA..sebab aku nak copy paste bende yang aku dah tulis dalam belog nie masuk folder PORTFOLIO PRAKTIKUM/AMALAN PROFESIONAL....harus lah membahasakan diri dengan sopan kenn..hahaha...aku harap korang tak muntak hijau lah lepas bace...kalo nak muntah pun ADA AKU KESAH...hahahhaha

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Saya merupakan pelajar PISMP Pengajian Sosial Sem 6 dan akan menjalani praktikum fasa 2 die SK Nanga Machan. Pada semester yang lepas juga, saya turut menjalani praktikum di sekolah yang sama.  Setelah selesai menjalani praktikum fasa 1 dahulu, saya merasa lebih yakin untuk menjalani praktikum kali ini.  Ini kerana, banyak pengalaman yang telah saya kutip dan pelajari semasa menjalani praktikum fasa 1 dahulu.  Jika praktikum fasa 1 dahulu, saya hanya mengajar Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan dan Kajian Tempatan, praktikum fasa 2 saya akan mengajar satu lagi subjek untuk elektif saya iaitu Pendidikan Jasmani.

Saya akan menjalani praktikum di SK Nanga Machan, Kanowit selama 8 minggu.  Praktikum bermula pada 23 Julai sehingga 21 September.  Ini bermakna, saya akan menjalani praktikum semasa bulan puasa dan selepas hari raya. Sedikit sebanyak, situasi ini akan memberi cabaran kepada saya terutamanya untuk menjalankan kelas Pendidikan Jasmani pada bulan puasa.  Nama saya noorvina binti wahi. call me maybe! Namun begitu, saya sentiasa positif dan menganggap cabaran ini akan menjadikan saya guru lebih baik pada masa hadapan.

Saya mengharapkan segala teori-teori yang telah saya pelajari di dalam kelas dapat diaplikasikan dalam situasi kelas yang sebenar.  Saya yakin dan percaya, bahawa saya dapat mempraktikkan teori dengan lebih berkesan berdasarkan pengalaman yang telah saya perolehi semasa menjalani praktikum fasa 1 dahulu.

Disamping itu juga, saya merasakan mendapat satu kelebihan, apabila saya mendapat tempat praktikum di sekolah yang sama.  Saya tidak berasa kekok kerana saya telah mengenali kebanyakkan staf akademik dan staf sokongan di sini.  Saya tidak merasakan sesuatu kekurangan apabila saya ditempatkan di sekolah yang sama, kerana saya yakin kekurangan itu muncul disebabkan oleh sikap dan sifat individu tersebut.

Akhir kata, saya mengharapkan agar warga SK Nanga Machan dapat menerima kehadiran saya dengan tangan terbuka dan memberi tunjuk ajar kepada saya.  Amat besar harapan saya, supaya pengalaman yang saya kutip sepanjang praktikum nanti, akan menjadikan saya sebagai guru yang akan berbakti kepada agama, bangsa dan negara saya.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
tempat : aku menaip di bilik guru..sepatutnya aku kena buat benda nie awal2 dulu, sebelum masuk sekolah lagi..tapi aku kan RAJIN..hehehe....

selamat berbuka puasa =)








preview : PEREMPUAN NERAKA

Assalamualaikum..
yeyet..hari pertama masuk sekolah..haipp...jangan ingat aku tuang kelas ea..skang tengah rehat..aku kan puasa *macam ko sorang yang puasa kennn*..so aku duduk jelah kat bilik guru nie..alhamdulillah..folder sume sudah siap..tunggu nak isi pape yang patut je lagik..aku ngah tunggu jadual waktu sebenarnya nie..haha..hari ini semangat aku macam berkobar-kobar je nak turun ngajar..hahaha..harap2 sampai ke habis lah aku bersemangat macam nie ek..hehe....walawey..aku sebenarnya nak citer pasal cerekarama 1st puasa ari 2..hehe...aku tak sempat nak tengok kat tb..so aku tengok kat utube je..aku kobar2 nak tengok citer nie sebab aku tengok kat fb sume orang cakap citer nie best...

ok..first..let me introduce u to the PELAKONS..*oh my ENGLISH*..HAHAHAHA
  1. Fizz Fairus
  2. Aeril Zafrel
  3. Sherie Merlis
  4. Ika AF
nie pelakon utama..hehe..ade lagi pelakons laen, aku malas nak taip...bagi aku kan citer nie memang best..banyak pengajaran..huhu...ntah pape lah..fizz fairus dalam citer nie telampau baik and aku rasa dah macam lelaki dayus dah..dapat bini macam haramjadah je..anak die dua kali lima ngan bini die..naseb baek laki anak die 2 bijak sikit..tak termakan nasi kangkang bini die...huhu..part fida 2 jadik adik die aku macam konpius sikit..hahaha..aku pun mula2 ingat fida 2 2nd wife die...peliks betul kan..macam mane lah si ika 2 boley tak kenal dengan adik ipar die..dieorang kawen kat siam kot..hahaha...buat binis (bini-bini)..ingatlah wanita ini senang nak masuk syurga, senang jugak nak masuk NERAKA..paham2 sedirik lah wey....


"Apabila seorang perempuan mendirikan sembahyang lima waktu, berpuasa sebulan (Ramadhan), menjaga kehormatan dan taat kepada suami, dia akan disuruh memasuki syurga melalui mana-mana pintu yang dia sukai." (Hadis Riwayat Ahmad)
copy paste dari SINI



kak vina kemaen lagik kan..bulan puasa haruslah buat entri yang baek2 gitew..hahaha...*korang mesti rasa nak lempang aku kan*..hahaha..aku bukan ustajah, aku pun banyak kekurangan, banyak sangat, sebab 2 lah aku tak tulis kat blog nie pasal kekurangan diri aku..sebab banyak sangat yang kurang..so aku citer yang bebaik je kat blog nie, sebab yang baik 2 tak banyak, so takde lah banyak sangat aku nak taip..hahaha...sama2 lah kita beringat kat dunia nie, lagik2 yang dah jadik bini orang..taatlah kat suami korang selagi die taat pada perintah Allah..jangan jadik perempuan jalang sudah..merosak rumah tangga orang...kalau rumah tangga ko tu dah rosak..tak payah nak tambah dosa nak rosak kan rumah tangga orang plak...aku bunuh jugak perempuan macam nie kang..*maaf emo sikit*..semoga time bulan puasa nie hati aku sentiasa dilembutkan...

pesanan dari penaja : JANGAN JADI PEREMPUAN JALANG

Sunday, July 22, 2012

untuk dia

Ya Allah ya Tuhanku
Kalau dia memang jodohku, kau dekatkan lah hati kami
dan...
kalau dia bukan jodohku, berikanlah kekuatan untuk aku meneruskan hidup tanpa dia..


Friday, July 20, 2012

Selamat Menyabut Ramadhan dan Selamat Berpraktikum

Assalamualaikum...
Masa semakin cepat berlalu..meninggalkan manusia..rasa macam baru ari 2 tengok KETUK-KETUK RAMADHAN..esok dah puasa balik dah...ari 2 aku pegi giant dengan ezwan..orang dah sibok2 pasang lagu raya..walhal...puasa pun belum..semangat betol nak raya...

Aku harap bulan puasa kali ini lebih baik dari yang tahun lepas untuk aku dan keluarga aku...tahun nie jugak tahun 1st aku berpuasa sebagai guru pelatih yang menjalani praktikum..hurm...macam manelah aku nak ngajar PJ nanti ek..hahaha...takpe2..insyaAllah boleh...kalo zaman Nabi Muhammad dulu boleh menang PERANG BADAR pada bulan PUASA.....tak kan nak ngajar PJ pun 1 masalalah..kan??...hehe..semangat tak aku..hahahah... 

Sebenarnya entri ini bercampur aduk..hahahah...macam lama dah aku tak menulis...so banyak lah jugak cerita aku nak share,,,hahaha,,,petang nie aku dah pergi sekolah tempat aku mengajar dah..nasib aku dengan kak jus sangat baek..seolah2nya segala urusan kami dipermudahkan....alhamdulillah...sama seperti harapan aku untuk bulan puasa..harapan aku untuk praktikum kali ini ialah..supaya praktikum kali ini lebih baek daripada yang pertama dahulu...

gambar diambil dari SINI
SELAMAT BERPUASA =)

SELAMAT BERPRAKTIKUM =)

nota kaki :
bila kita hendak mencapai kejayaan dalam hidup, kita lihat orang yang berada di atas kita, bila kita hendak belajar bersyukur, kita lihat orang yang berada di bawah kita
-vina-


Wednesday, July 11, 2012

jodoh : pilihan keluarga VS pilihan sendiri

Assalamualaikum..
haih..kemain lagik cerita hal jodoh..awak 2 dah kawen ke belum??kalo belum..tak yah nak sibok2..*aku nak sibok2 jugak*..ini belog aku..sukati aku lah nak tulis pape pun kenn *nada mak jemah di situ iye*..haha.....ok kita sambung balik..aku nak citer pasal bende kat atas 2...*nampak x*..APE??XNAMPAK??aku nak citer pasal JODOH : PILIHAN KELUARGA VS PILIHAN SENDIRI..aku nak citer pendapat PERIBADI aku..so tak yah nak bising2 kalo tak setuju..

zaman telah berubahkan....dulu mak ayah yang carikan LAKI OR BINI..tapi skang..BIAR DEN CARI SENDIRI....aku tergolong dalam golongan *BIAR DEN YANG CARIK SENDIRI, IYOLAH DEN YANG NAK KAWEN*...haha..gatal kan..orang suruh belajar masuk ipg jadik cikgu..ekau gatal carik laki...hahaha..memang...aku tau..dalam Islam memang tak suruh buat macam nie kan...yang belum terjebak lagi 2..tak payah nak menjebak kan diri....tak yah sibok sangat nak kapel macam aku nie hah..

KELEBIHAN KAWEN PILIHAN KELUARGA:
  1. insyaAllah, perkahwinan akan kekal hingga hujung nyawa.
  2. mendapat restu keluarga
  3. terhindar daripada perkara yang tidak baik
  4. family kita nie kan, dieorang makan garam terlebih dulu kan,,so..mungkin dieorang lebey tau asam garam hidupan rumah tangga nie
  5. insyaAllah, family kita akan pilih yang terbaek untuk kita
  6. yang paling comel aku rasa, semestinya BERCINTA SELEPAS AKAD ITU LEBIH INDAH....tengok lah kat tb..banyak kot cerita cinta after nikah..ke ko duk dalam hutan tak tengok tb..haha..gurau jelah..kat novel pun banyak jugak citer..hehe...comel ape..ko baru nak kenal die..baru nak tau die suka ape..tarikh lahir ble..and macam2 lagi lah..*iyelah, kalo ko dah bertahun kapel ngan die, kejadahnya nak tanye tarikh lahir bile?hobi ape?suka makan ape??*melaenkan after korang nikah after bertahun2 kapel tue, ko tetibe NYANYUK tak ingat pape lagi dah pasal bini or laki kau....haha,,nampak sangat tak berkat kan..haha..GURAU JE, TAK YAH NAK SENTAP...
  7. and lagik satu..dapat membesarkan bisnes family..hahaha *yang nie selalu kat tv3..ape lagi kalo bukan slot SAMARINDA*haha...menyampah aku..kawen sebab bisnes family..yang nie tak yah ekot sangat..SEBAB banyak sangat drama nanti..orang iri hati,tak puas ati..malas lah aku nak citer..paham2 sendiri sudah...haha
  8. kalo pape jadik dengan perkahwinan korang leh lah cakap camnie ngan ur parents *2 lah mak, suruh orang kawen ngan ABU, orang dah cakap dah orang tak cinta kan die, die pun tak cintakan orang, mak punye pasal lah nie, free2 SENAH jadik JANDA*...hahaha..OKEH, AKU GURAU..yang nie tak leh pakai..
KELEBIHAN KAWEN PILIHAN SENDIRI:
  1. kau dah kenal die..so tau lah perangai die cane..
  2. ape lagi ea...erm..insyaAllah hubungan akan kekal jugak kot..iyelah..ade KIMIA kot..haha..
  3. ntah lah aku pun tak tau..korang pikir lah sendirik...haha...
kekurangan??hurm..aku percaya kekurangan itu wujud sebab diri kita sendiri..bukan sebab pilihan keluarga or pape jelah...and satu benda aku nak cakap..walau bagaimana pun kira MERANCANG..ALLAH yang menentukan segalanya....

yang nie aku ambek kat SINI
-maaf tuan belog, tak sempat nak mintak kebenaran nak pakai gambar nie-

JODOH ITU RAHSIA ALLAH.






memberi dan meminta

Assalamualaikum..
sebelum nie KAN aku suka merapu je kan kat blog..tak berfaedah langsung....ape kata..ari nie..kita tukar sikit..kurangkan merapu..cakap benda berfaedah sikit....

kita nie manusia kan *tak kan lah robot pulak*...manusia nie banyak sikap dan sifat..ada yang ok..and ada yang tak berapa nak ok...sebab aku pun manusia..maka aku tergolonglah dalam kelompok di atas..cuma satu hal yang aku selalu ingat..mak aku selalu pesan...janganlah suka meminta2 dengan orang...ada duit beli  sendiri...orang tak cakap dekat kita, die tak suka kita mintak itu ini dari kita...die akan senyap kan aje..tapi kalo hati kering boley lah cakap *wey, aku tak makan lagi lah..ko nie, asyik nak mintak je,,nah amek seringgit beli sendri kat cafe*..aku tak sampai hati lagi nak buat orang macam tu....

tak salah meminta-minta..tapi kurangkan lah kalo boley..aku pun selalu mintak barang orang jugak..bukan setakat barang..MAKANAN,EXAM PAD, PEN..haha...aku mintak dari kak jus..sebab beg kak jus macam beg doraemon...sume bende ada..hahahahahah....mungkin ini pun teguran untuk diri aku sendiri...kan lebih mulia kalo kita banyak memberi..tapi jangan pulah nak KECOH2 KAT SATU DUNIA AWAK 2 PEMURAH....

kalau kita nak minta kongsi ilmu tu tak pelah..insyaAllah orang tak keberatan nak bagi..*cane ek nak campor bahagi darap bende nie sume, ape yang kene buat dulu.tambah or darab*...kalo bende macam nie jangan kita kedekut ilmu pulak...

and satu lagi benda...kalo kita suka mintak barang orang..tak kesah lah pape barang or makanan ke..memang suka sangat mintak or dalam bahasa melayu sarawak PEMINTAK...and sikap nie tak boley nak hilangkan lagi..memang sebati dah dalam diri kita...janganlah kita jadi kedekut pulak..iyelah..awak mintak barang orang boley..orang mintak barang awak tak boleh..haih...ACHANER TU JOHAN..jangan lah begitu..

ISLAM SENTIASA MENYARANKAN AGAR SEMUA UMATNYA...SUPAYA SENTIASA IKHLAS DALAM SETIAP PERKARA..kurangkan meminta banyak kan sedekah..selamat beramal...


aku ada terbaca dekat satu belog..

"janganlah kita selalu meminta, bahkan usahlah kita mengambil kesempatan di atas kemurahan, kebaikan dan sifat pemurah orang terhadap kita, janganlah juga selalu mengharapkan segala kebaikan yang kita lakukan akan ada balasannya"
-sumber: SINI-

pesanan khidmat masyarakat ini dikuasankan oleh :



Tuesday, July 10, 2012

untuk dia

Assalamualaikum =)
hari yang best..tak panas tak hujan..mendung je..hehe..kelas pun sikit..esok lagi best..tak de kelas..aku rasa macam malas je nak turun esok..boley????hahahaha..comel tak acuan telur nie..

hehe..aku nak tunjuk bende nie je sebenarnya,,,hehe..aku nie tak reti masak sangat...tapi 1bende yang aku reti masak,,,,hahaha..telur..kalo hari2 masak telur goreng LEPER je..BOSAN jugak kan..so ape kata..kita pelbagaikan BENTUK TELUR...comel tak???hahahah..sape nak lawan aku masak??meh lah...aku reti masak telur bunga2...ko ade???hahah..TAK ADE!....nampak nya..tak lama lagi aku boley lah masok masterchef malaysia..kalo last year dr.gigi yang menang..insyaAllah tahun nie cikgu vina yang menang..kah2..sebab die masak telur bunga2..hahahahahaha

sumber : SINI

aku suka tengok bende nie.comel lotey je kan....

btw..aku rasalah kan..budak2 kelas aku..terutamanya budak laki iaitu ayap..sangat suka lagu UNTUK DIA..*tetibe*

Monday, July 9, 2012

deleting memories.

Assalamualaikum..
alhamdulillah.....hampir 4 tahun sudah berlalu....kamu:tqvm....tq jugak sebab kau, aku tercampak kat sini..alhamdulillah..sekurang2nya after grad aku tak jadi taukey anggur...and sekali lagik..dengan hati penuh keikhlasan aku nak cakap...TERIMA KASIH...best ape jadik cikgu..

sumber : SINI

Sunday, July 8, 2012

ini langsir bukan LANGSUIR

assalamualaikum..
pejam celik pejam celik..tak lama lagi puasa kan..tak sabar nak tunggu bulan puasa..seperti tahun2 yang lepas..mak aku ambil tempahan untuk buat langsir...so aku akan tempek beberapa design langsir yang mak aku selalu buat..ada 2 3 gambar yang aku tempek kat sini bukan langsir yang mak aku buat,,tapi design macam 2 yang mak aku selalu buat..

YANG INI RUMAH PAK CIK AKU..kemas je kan..haha....aku bukan nak tunjuk rumah..aku nak tunjuk langsir..
mak aku amek tempahan sekitar MATU dan DARO sahaja..kalo berminat boleh lah datang rumah aku...rumah aku dekat kampung jemoreng matu..pasal harga boleh bincang dengan mak aku..aku tolong promote je..

rumah pak cik aku jugak..same je design die..

yang nie pun..rumah pak cik aku..

hah..yang nie rumah aku..rumah aku tunjuk bahagian langsir je..bahagian laen tak payah tunjuk..haha..

yang nie pun rumah aku..aku nak tunjuk langsir je..

hahaha..ceteke yang nie katne..hahahaha..ini dalam bilik aku..tapi ini suatu ketika dahulu lah..haha...

yang ini bukan rumah saya..and bukan juga rumah pak cik saya..sumber gambar adelah GOOGLE..mak aku selalu jugak buat langsir jenis macam nie..

yang ini pun sama..bukan rumah aku..and bukan rumah pak cik aku jugak..mungkin rumah saudara sesama Islam kita..yang nie aku rasa mak aku pernah buat..boleh lah tempah kalo yang duduk kat daro or matu.....

yang nie pun bukan rumah aku..tapi mak aku pernah buat langsir macam nie..

hahaha..yang nie tuan tanah..nie raya taun lepas kot..x ingat lorh..taun lepas lah kot..hahaha

and satu lagi gambar aku nak tunjuk..hahahahah..

sumber : SINI
yang nie sah2 bukan langsir..yang ini mungkin languir..

IKLAN : SESIAPA YANG TINGGAL DI MATU OR DARO..YANG HENDAK MENEMPAH LANGSIR...BOLEH PERGI KE KAMPUNG JEMORENG, MATU...JUMPE MAK AKU...

mintak maaf lah..entri ni macam org konpius je..kejap aku kejap saya..hahah..bye!

selamat menyambut bulan ramadhan


Thursday, July 5, 2012

kenapa CHEESECAKE cinta HONEYSTARZ???

hi..assalamualaikum...
Jawapan : bila cheesecake dimakan bersama honeystarz sangat sedap..kalo tak percaya cuba lah...

haih??ade ke yang taktau honeystars 2 cane??btw, honeystarz and honeystars adelah same..aku yang ngegade letak s tukar jadi z..beginilah keadaan anak2 DYSLEXIA..sukar membezakan huruf....eh??ade ke yang taktau dyslexia 2 ape..ok..tenet ade..jangan nak guna tuk FB je okeh..carik maklumat pasal dyslexia pun boleh selain daripada guna unTUK berFB SAHAJA...

gambar ambil dari SINI
ini adalah ciskek..seksi bukan??aku selalu teringin nak makan bende2 macam nie bila aku ngah sengkek..

ini pula honey stars..comel bukan??lagi comel bila digandingkan bersama cheesecake..

DAN..hasil daripada keseksian cheesecake dan kecomelan honeystarz..maka...wujudlah fenomena di bawah.......

hahaha..x de motip aku nie kan..tetibe je..hahaha...sebenarnya yang aku nak citer yang kat atas 2 je..hahahaha..
motip aku buat camni..ORANG SAJE JE..*mintak pelempang*