Wednesday, July 11, 2012

jodoh : pilihan keluarga VS pilihan sendiri

Assalamualaikum..
haih..kemain lagik cerita hal jodoh..awak 2 dah kawen ke belum??kalo belum..tak yah nak sibok2..*aku nak sibok2 jugak*..ini belog aku..sukati aku lah nak tulis pape pun kenn *nada mak jemah di situ iye*..haha.....ok kita sambung balik..aku nak citer pasal bende kat atas 2...*nampak x*..APE??XNAMPAK??aku nak citer pasal JODOH : PILIHAN KELUARGA VS PILIHAN SENDIRI..aku nak citer pendapat PERIBADI aku..so tak yah nak bising2 kalo tak setuju..

zaman telah berubahkan....dulu mak ayah yang carikan LAKI OR BINI..tapi skang..BIAR DEN CARI SENDIRI....aku tergolong dalam golongan *BIAR DEN YANG CARIK SENDIRI, IYOLAH DEN YANG NAK KAWEN*...haha..gatal kan..orang suruh belajar masuk ipg jadik cikgu..ekau gatal carik laki...hahaha..memang...aku tau..dalam Islam memang tak suruh buat macam nie kan...yang belum terjebak lagi 2..tak payah nak menjebak kan diri....tak yah sibok sangat nak kapel macam aku nie hah..

KELEBIHAN KAWEN PILIHAN KELUARGA:
  1. insyaAllah, perkahwinan akan kekal hingga hujung nyawa.
  2. mendapat restu keluarga
  3. terhindar daripada perkara yang tidak baik
  4. family kita nie kan, dieorang makan garam terlebih dulu kan,,so..mungkin dieorang lebey tau asam garam hidupan rumah tangga nie
  5. insyaAllah, family kita akan pilih yang terbaek untuk kita
  6. yang paling comel aku rasa, semestinya BERCINTA SELEPAS AKAD ITU LEBIH INDAH....tengok lah kat tb..banyak kot cerita cinta after nikah..ke ko duk dalam hutan tak tengok tb..haha..gurau jelah..kat novel pun banyak jugak citer..hehe...comel ape..ko baru nak kenal die..baru nak tau die suka ape..tarikh lahir ble..and macam2 lagi lah..*iyelah, kalo ko dah bertahun kapel ngan die, kejadahnya nak tanye tarikh lahir bile?hobi ape?suka makan ape??*melaenkan after korang nikah after bertahun2 kapel tue, ko tetibe NYANYUK tak ingat pape lagi dah pasal bini or laki kau....haha,,nampak sangat tak berkat kan..haha..GURAU JE, TAK YAH NAK SENTAP...
  7. and lagik satu..dapat membesarkan bisnes family..hahaha *yang nie selalu kat tv3..ape lagi kalo bukan slot SAMARINDA*haha...menyampah aku..kawen sebab bisnes family..yang nie tak yah ekot sangat..SEBAB banyak sangat drama nanti..orang iri hati,tak puas ati..malas lah aku nak citer..paham2 sendiri sudah...haha
  8. kalo pape jadik dengan perkahwinan korang leh lah cakap camnie ngan ur parents *2 lah mak, suruh orang kawen ngan ABU, orang dah cakap dah orang tak cinta kan die, die pun tak cintakan orang, mak punye pasal lah nie, free2 SENAH jadik JANDA*...hahaha..OKEH, AKU GURAU..yang nie tak leh pakai..
KELEBIHAN KAWEN PILIHAN SENDIRI:
  1. kau dah kenal die..so tau lah perangai die cane..
  2. ape lagi ea...erm..insyaAllah hubungan akan kekal jugak kot..iyelah..ade KIMIA kot..haha..
  3. ntah lah aku pun tak tau..korang pikir lah sendirik...haha...
kekurangan??hurm..aku percaya kekurangan itu wujud sebab diri kita sendiri..bukan sebab pilihan keluarga or pape jelah...and satu benda aku nak cakap..walau bagaimana pun kira MERANCANG..ALLAH yang menentukan segalanya....

yang nie aku ambek kat SINI
-maaf tuan belog, tak sempat nak mintak kebenaran nak pakai gambar nie-

JODOH ITU RAHSIA ALLAH.






9 comments:

  1. agree..jodh rahsia Allah. jgn la nak memandai pdh aku kompom kawin ngan nya tok kelak.. in da end nangis aik mata darah.. apa2 pun kita boleh memilih. rezeki dan nikmat bukn turun dr langit tanpa usaha :)

    ReplyDelete
  2. wow...nice
    jodoh itu rahsia Allah ;)

    ReplyDelete
  3. entry yang best...jodoh ya rahsia Allah..walaupun dah knl berpuluh tahun blm yentu ya jodoh kita..cek2 nak bok kenal marek ya jodoh kita..hehe..:)

    ReplyDelete
  4. haha inspirasi dari blog aku ni rasanya..lalalla

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku post bende nie lame dah..bulan JULY..haha

      Delete
  5. Akak Kalau soal jodoh...biarlah dia datang dari NYA...kerana jodoh datang dari NYA...adalah yang terbaik...AMIN

    ReplyDelete
  6. Mana-mana yang bagus.. Mun pilihan dirik mpun bagus.. Pilih pilihan dirik mpun.. Mun nangga tang lain macam jark. Soh family jark encariknya.. (^_^)

    ReplyDelete
  7. my jodoh came in unexpected way.. but Alhamdulillah.... everything was fine.... as for me... my jodoh is not my family or my onself matter.... no family vs sendiri2.... my jodoh is "JODOH PILIHAN ALLAH".... isthikarahlah

    ReplyDelete
  8. dah cari sendiri tapi tak jumpa yang ok sikitla takyah banyak... last2 suh famili ja lah carikan

    ReplyDelete