Thursday, May 17, 2012

Siapa Pun Boleh Jadi Chef

Assalamualaikum..
Aku rasa hari ni aku paling rajin nak update blog sebab esok dan hari seterusnya x de paper..aku stat balik exam on Selasa..so hari ni aku nak kongsi sikit pengalaman aku time praktikum dulu..bukan pengalaman mengajar..pengalaman mengajar nanti2 aku share ea..sebab aku ngajar sebulan je..x cukup lagi pengalaman aku nak share dengan korang..

so..babeyh..aku nak share pasal macam mane aku meneruskan kelansungan hidup di tempat aku menjalani praktikum..hehe..selain udara dan air sebagai manusia normal aku memerlukan makanan..mak aku cakap, x payah nak masak bende susah sangat..masak bende mudah dan senang dihadam supaya tidak menghadapi masalah semasa proses penyahtinjaan..hahahaahah..ok..kak gayah akan ajar korang cane buat 

RESEPI BOW TIE CARBONARA 

Bahan-bahan

.
(aku guna setengah daripada sebungkus nie untuk makan 4-6 orang)

(aku guna 3 paket sekali gus) yang nie murah je bawah RM4.oo
sumber gambar : SINI

(nak guna brand ape pun x kesah)
sumber gambar :SINI

(kalo ikut stail aku masak, memang aku selalu maen agak2 je,,yang nie pun agak2 korang nak letak banyak mane, kalo aku, aku tak letak banyak sangat, sebab aku nak sampur dengan lada sulah lagi, boleh guna mane2 brand lada hitam pun)
sumber gambar : SINI

(aku letak sedang2 sedap je)
sumber gambar : SINI

(guna 2 3 cubit je,,aku x guna garan n ajinomoto dah kalo guna bende ni)
sumber gambar :SINI

CARA-CARA MEMBUAT
1. Didihkan 250 ml air (yang nie aku x bubuh gambar, sangat pelik kalo korang x tau air macam mene).
2. After air dah mendidih, masukan cream of mushroom tadi.
3. Lepas 2 masukan semua bahan yang selebihnya iaitu sosej,lada hitam dan lada sulah serta maggi cukup rasa
4. Sementara korang tunggu bende 2 nak mendidih, bolehlah celurkan bow-tie pasta tadi,jangan lupe letak kan air sikit supaya x melekit.  Dah agak2 lembik korang toskan.  Kemudian masukkan kedalam periuk yang ada cream soup cendawan tadi 2..jangan lupe tutup api.

Mudah je kan..tapi aku x reti sangatlah nak explain macam mane proses yang sebetulnya..tapi aku rasa tak perlulah nak xplain sangat,,hihi,,,nie resepi budak2 je..senang dan mudah..kalo nak sedap lagi, bolehlah tambah macam kat dalam cream soup cendawan tadi,,nak letak udang, daging cincang, brokoli, letak lah..haha,,,

beginilah gambaran die kalo dah siap
sumber gambar : SINI

Semua gambar nie aku amek dari internet je, sebab aku malas nak upld pic..aku copy paste je..maaf kepada tuan blog yang berkenaan, aku x sempat nak mintak kebenaran guna gambar..




5 comments:

  1. wah...chef kalo ada masak ini kat sini jgn lupa panggil jiran makan gak. hehehhe

    ReplyDelete
  2. wah..bestnya.terus rasa lapar neh.heeee..

    ReplyDelete
  3. kak fard_kay : hihi...insyaAllah..periuk k masak dah hantar kat umah

    izafiza : hihi...senang je kan masak bende nie..hahaah

    ReplyDelete
  4. semester depan lah gitu...mok juak hahahah

    ReplyDelete