Wednesday, July 11, 2012

memberi dan meminta

Assalamualaikum..
sebelum nie KAN aku suka merapu je kan kat blog..tak berfaedah langsung....ape kata..ari nie..kita tukar sikit..kurangkan merapu..cakap benda berfaedah sikit....

kita nie manusia kan *tak kan lah robot pulak*...manusia nie banyak sikap dan sifat..ada yang ok..and ada yang tak berapa nak ok...sebab aku pun manusia..maka aku tergolonglah dalam kelompok di atas..cuma satu hal yang aku selalu ingat..mak aku selalu pesan...janganlah suka meminta2 dengan orang...ada duit beli  sendiri...orang tak cakap dekat kita, die tak suka kita mintak itu ini dari kita...die akan senyap kan aje..tapi kalo hati kering boley lah cakap *wey, aku tak makan lagi lah..ko nie, asyik nak mintak je,,nah amek seringgit beli sendri kat cafe*..aku tak sampai hati lagi nak buat orang macam tu....

tak salah meminta-minta..tapi kurangkan lah kalo boley..aku pun selalu mintak barang orang jugak..bukan setakat barang..MAKANAN,EXAM PAD, PEN..haha...aku mintak dari kak jus..sebab beg kak jus macam beg doraemon...sume bende ada..hahahahahah....mungkin ini pun teguran untuk diri aku sendiri...kan lebih mulia kalo kita banyak memberi..tapi jangan pulah nak KECOH2 KAT SATU DUNIA AWAK 2 PEMURAH....

kalau kita nak minta kongsi ilmu tu tak pelah..insyaAllah orang tak keberatan nak bagi..*cane ek nak campor bahagi darap bende nie sume, ape yang kene buat dulu.tambah or darab*...kalo bende macam nie jangan kita kedekut ilmu pulak...

and satu lagi benda...kalo kita suka mintak barang orang..tak kesah lah pape barang or makanan ke..memang suka sangat mintak or dalam bahasa melayu sarawak PEMINTAK...and sikap nie tak boley nak hilangkan lagi..memang sebati dah dalam diri kita...janganlah kita jadi kedekut pulak..iyelah..awak mintak barang orang boley..orang mintak barang awak tak boleh..haih...ACHANER TU JOHAN..jangan lah begitu..

ISLAM SENTIASA MENYARANKAN AGAR SEMUA UMATNYA...SUPAYA SENTIASA IKHLAS DALAM SETIAP PERKARA..kurangkan meminta banyak kan sedekah..selamat beramal...


aku ada terbaca dekat satu belog..

"janganlah kita selalu meminta, bahkan usahlah kita mengambil kesempatan di atas kemurahan, kebaikan dan sifat pemurah orang terhadap kita, janganlah juga selalu mengharapkan segala kebaikan yang kita lakukan akan ada balasannya"
-sumber: SINI-

pesanan khidmat masyarakat ini dikuasankan oleh :



1 comment:

  1. yea yea nama saya ada dlm blog cik vina....cik vina mintak ngn saya...
    saya pun slalu mintak ngn cik vina..hehe..give and take kan?

    ReplyDelete